Rob Derksen

Bewustwording & Zelfontwikkeling

De kracht & beperking van Schaduwkanten

Schaduwkanten zijn die kanten van ons gedrag waar we geen zicht op hebben, waar we geen ‘weet’ van hebben en/of waar we ons niet bewust van zijn. Het zijn kanten die maken dat we vaak onvoorspelbaar reageren als iemand ons er op wijst. Een niet leuke schaduwkant bijvoorbeeld, doet ons vaak ontkennend, soms zelfs defensief reageren. Eigenschappen waar wij ons mateloos aan irriteren zijn vaak ook schaduwkanten.

Schaduwkanten kunnen heel opbeurend werken, maar ook een reactie teweeg brengen van verbazing, ontkenning, afwijzing. Ze kunnen je echt een blij en liefdevol gevoel geven, maar je ook superboos of pissed maken.

Hoe reageer jij als iemand je zegt:
• Wat ben jij een krachtig, humoristisch persoon!!
• Wat zie jij er mooi, lief, stoer of ….. uit…..
• Goeie smaak heb je
• Wat ben ik blij je te kennen, ik vind het prettig met je te werken of ….
• Ik weet zeker dat jij dit of dat kunt doen….

Of:
• Wat reageer jij kinderachtig ……
• Je lijkt je vader wel…..net zo…..
• Je lijkt je moeder wel….net zo…
• Wat doe jij koppig…

De mate waarin je vanuit een bepaalde zachtheid, naar jezelf en de ander, de genoemde dingen kunt inzien, toegeven en accepteren, bepaalt ook de mate waarin bijvoorbeeld gedragingen of eigenschappen van jezelf in de ‘schaduw’ staan.

Hoe?

Je kunt je voorstellen, dat datgene waar je geen zicht op hebt in je gedrag, je telkens in de weg zit als het op je pad komt. Relaties verlopen niet voor niets vaak hetzelfde tot je een bepaalde mate van zelfreflectie bereikt. En niet alleen liefdesrelaties, ook relaties in je werk, vriendschappen en gezinnen. Het inzien, herkennen van eigen kwaliteiten en belemmeringen, geeft je enorm veel ruimte om het in je leven echt op je Eigen Wijze te kunnen doen. Maar dan wel vanuit je hart, en niet gestuurd door je hoofd, je denken.
Dat is waar het in deze lezing over zal gaan.

Doel

Het in werking zetten van een veranderingsproces bij jezelf naar een meer zelfbewuste, krachtige, autonome houding in je leven.

Per avond voor een andere groep om de uitleg zo specifiek en passend mogelijk te maken, zodat de meest praktijkgerichte voorbeelden ontstaan die voor iedereen herkenbaar zijn. Iedereen die komt, ‘moet’ wel open staan voor het omdraaien of inzien van zijn eigen spiegels. Sommige spiegels kunnen raken, andere spiegels komen echt binnen. Oh ja, je moet ook echt wel van lachen houden. Want soms ontstaan er zulke onverwachte momenten van inzicht, dat het erg op de lachspieren kan werken. Kunnen inzien en toegeven hoeft niet altijd alleen maar pijnlijk te zijn. Verzet ertegen is dit vaak juist wel.

Voor wie?

  • Voor ouders en/of hun kinderen, die thema’s willen ont-dekken als: ‘wat laten wij elkaar zien in het gezin?’, ‘welke spiegels houden wij elkaar voor?’, ‘wat vinden wij van elkaar?’. Inzicht hierin leidt in het gezin tot een veel betere, begripvollere en liefdevollere communicatie. Kinderen voelen zich vaak veel beter gehoord, als de ouders/opvoeders de spiegels kunnen zien die hun kinderen hen voorhouden. Er is veel minder kans op onderlinge conflicten, gedragsproblemen of zelfs psychische problemen.
  • Voor iedereen die 18 jaar of ouder is en die meer wil weten in het algemeen over de effecten van schaduwkanten in haar of zijn dagelijks leven, of die vaak tegen irritaties aanlopen, of die niet meer ‘weten’ wie zij of hij is.
  • Voor mensen uit de gezinszorg of andere vormen van hulpverlening. Inzicht in schaduwkanten helpt enorm bij gedrags- en/of psychische problemen zoals ADHD, Borderline, Autisme en verslavingen.
  • Voor jongeren tussen de 14 en 18/20 jaar die last hebben van een negatief zelfbeeld, die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben of bij wie het allemaal niet zo makkelijk loopt op school of thuis. Het is namelijk echt handig om het gedrag van je ouders te herkennen en te begrijpen. Daarnaast is het ook wel handig als je weet hoe je het beste kunt omgaan met je gevoelens ten aanzien van je familie en waar jouw eigen kwaliteiten liggen.
  • Voor mensen uit het bedrijfsleven of andere organisaties die schaduwwerk willen ontdekken als vorm van coaching en begeleiding op de werkvloer. Hoe meer leidinggevenden en topfunctionarissen eigen en andermans schaduwkanten zouden herkennen en accepteren, des te socialer en humaner de onderlinge communicatie wordt. De organisatie die in staat is zijn medewerkers ‘in het licht te zetten’, wint vandaag de dag enorm aan kracht, vitaliteit en werkplezier.