top of page

Wat schaduwkanten met je doen?

Bijgewerkt op: 27 okt. 2021

Schaduwkanten zorgen voor irritaties, boosheid of zelfs agressie


Schaduwkanten zijn de kanten van ons gedrag waar wij geen zicht op hebben of die we ontkennen. Ze maken je blind, laten je reageren vanuit je opgeslagen emoties en dus vanuit je hoofd. Ze zorgen voor irritaties, boosheid, of zelfs agressie, waardoor je snel in de verdediging of afwijzing zal gaan. Onze schaduwkanten veroorzaken het ‘uit verbinding zijn’ met zowel onszelf als de ander. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat je jaloers reageert, niet luistert, of je egoïstisch opstelt maar je dat zelf niet ziet, dan is de kans groot dat je boos wordt of in de verdediging gaat. Zo met alle kanten van jezelf die je niet ziet of niet kan/wil erkennen. Ze beperken je en laten je reageren vanuit pijn.


Op mijn vader lijken? Had mij voorgenomen dat niet te doen


Jarenlang irriteerde ik mij aan mensen met een dominant, koppig en eigenwijs gedrag. Ik vermeed hen zoveel mogelijk, kon mij niet goed verbinden met hen en had eigenlijk een eenzijdig, negatief beeld. Ik irriteerde mij, omdat ik mijn eigen dominantie, eigenwijsheid en koppigheid niet zag, of wilde toegeven. Ik had mij namelijk als kind voorgenomen niet op mijn vader te gaan lijken. Zijn gedrag had mij te veel emoties opgeleverd. Van hem heb ik die eigenschappen natuurlijk overgenomen (de zogenaamde imprint vanuit het ouderlijk gezin), maar wilde lange tijd niet zien dat ik op hem leek. Anderen spiegelden dat gedrag dat ik niet in wilde of kon zien. Lange tijd daardoor uit balans geweest met mijzelf en daardoor ook veel interessante mensen links laten liggen.


Moeder haar eigen woede stond in de schaduw


Conflictsituaties en miscommunicatie tussen ouders en hun kinderen ontstaan vaak doordat ouders hun schaduwkanten niet zien. Het kind houdt immers altijd een spiegel voor. Laatst een mooi voorbeeld in mijn praktijk gehad. Een moeder kon de woede van haar dochter op haar niet verkroppen. Ze had enorme moeite met het feit daar haar dochter er alles uitflapte als zij het ergens mee oneens was. Toen ik moeder vroeg of zij vroeger boosheid naar haar moeder voelde en die mocht uiten, werd het duidelijk dat haar dochter haar een spiegel voorhield. Haar dochter deed iets wat zij zelf nooit had mogen/durven doen. Door de woede die dochter voelde en uitte, kreeg moeder zicht op haar opgekropte woede en kwam tot inzicht dat zij zelf vroeger graag hetzelfde had willen doen als haar dochter nu deed. Haar woede van vroeger (dat gespiegeld werd door het gedrag van haar dochter) stond in de schaduw, maar had tot het inzicht altijd mee gespeeld op de achtergrond.


Je gaat meer leven vanuit je hart


Zo kan ik nog duizenden voorbeelden geven hoe schaduwkanten ons gedrag beïnvloeden. Door het aangaan van je schaduwkanten zet je jezelf weer in bloei. Hoe meer zicht je hebt op je gedrag, je angsten en emoties, hoe completer jij je zult gaan voelen en gedragen. Minder vanuit pijn en emotie (het ego), en meer vanuit kracht en authenticiteit (het hart). Als je naar je schaduwkanten durft te kijken, komt er een bewustwordingsproces en een persoonlijke groei op gang, die niet meer te stoppen zijn.

1.283 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De beperkende effecten van taal op ons Zijn

In onze taal maken wij fouten die een enorm impact hebben op ons. Wij ZIJN niet ziek, maar HEBBEN een ziekte. Idem met klachten en gevoelens

Comentários


bottom of page